Φιλοσοφία & Ιστορία του Yoga

Το Yoga είναι μία επιστήμη του σώματος και του πνεύματος, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές. Το σύστημα του Yoga, μπορεί και βοηθάει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του, καθώς και στη βαθύτερη κατανόηση της ζωής του. Θεωρείται ολιστική άσκηση, αναπτύσσει το σώμα, το νου και το πνεύμα. Είναι μια συνολική στάση ζωής.

Ο ινδός σοφός μελετητής και δάσκαλος του Yoga, Patanjali, συγκρότησε την ινδική φιλοσοφία σε κλάδους και έγραψε τις αρχές που διέπουν την ινδική φιλοσοφία. Τις κατέγραψε σε 108 σούτρας (στίχους σοφίας), που περιγράφουν τη φιλοσοφία και την πρακτική του Yoga.

Τώρα, το Yoga είναι γνωστό παντού και περιζήτητο, είναι της μόδας! Δυστυχώς και ευτυχώς, είναι αίτημα της εποχής… ανάγκη. Φαίνεται πως η πανάρχαια αυτή ινδική τέχνη – οι ρίζες της φτάνουν ως το 3.500π.Χ.- είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους κάθε εποχής.

Ο άνθρωπος πάντα ψάχνει να βρει κάτι να τον βοηθά, να νιώθει καλά μέσα στο σώμα του, να νιώθει συγκροτημένος, ισορροπημένος, αυτόνομος και ελεύθερος.

Γιατί Hatha Yoga;

Υπάρχει μια σύντομη απάντηση και μια λιγότερο σύντομη. Η σύντομη είναι γιατί το Hatha Yoga σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα! Όταν ασκείσαι στις στάσεις του σώματος και στις αναπνευστικές ασκήσεις με αρμονία και εσωτερικότητα, τότε το σώμα, ο νους και το πνεύμα αποκτούν υγεία σε βάθος. Το Hatha Yoga σε συντονίζει να είσαι χαλαρός αλλά και σε καλή φυσική κατάσταση.

Αυτό για πολλούς είναι αρκετό για απάντηση.

Η λιγότερο σύντομη… Ελάτε να την ανακαλύψουμε μαζί…

Τι είναι το Hatha Yoga

Η λέξη Yoga προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα «yuj» και σημαίνει Ένωση. Αλλά τι είναι αυτό που προσπαθούμε να ενώσουμε; Η πιο διαδεδομένη μορφή Yoga στη Δύση είναι το Hatha Yoga, η οποία ορίζεται ως το Yoga που ενώνει τα ζεύγη των αντιθέτων. Είναι το Yoga της εναρμόνισης. Η πρακτική μας ασχολείται με την ένωση του Ha και του Tha. Την ένωση των δύο αντίρροπων ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων που διέπουν τον κόσμο.

 

Ha Tha
Ήλιος Φεγγάρι
Μέρα Νύχτα
Φως Σκοτάδι
Δύναμη Απαλότητα
Αρσενικό Θηλυκό
Δεξί Αριστερό
Ορατό Κρυμμένο
Δράση Διαίσθηση

Μέσα από την αναζήτηση της ισορροπίας ο γιόγκι θα αποπειραθεί να γεφυρώσει τους αντίθετους πόλους, να ενώσει τα ζεύγη των αντιθέτων για να φτάσει στην ενότητα, «ένωση του νου και του σώματος».

Το Yoga είναι η άσκηση που μας χτυπά την πόρτα της συνείδησης και ηρεμεί το νου, άσκηση που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε συνολικά το σώμα μας, να ακούμε την αναπνοή μας μέσα από αυτό, τον παλμό της ζωής. Την άσκηση αυτή, τη συνειδητή, τη βρίσκουμε στο Yoga και συγκεκριμένα στο Hatha Yoga. Με τις ασκήσεις σώματος (asanas) και αναπνοής (Pranayama / Πραναγιάμα), δημιουργείται δράση και χαλάρωση με στόχο την ισορροπία του νευρικού συστήματος, ενώ συγχρόνως ασκούνται το μυϊκό σύστημα και οι αρθρώσεις.

Για να παραμείνουν όμως ασκήσεις του νευρικού συστήματος πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε και να σεβόμαστε ορισμένους κανόνες. Ο πρώτος κανόνας έχει να κάνει με τη μεγάλη σημασία που έχει η αναπνοή. Η ΑΝΑΠΝΟΗ είναι το κλειδί.

Hatha Yoga Bien Tempéré

Η τεχνική της Eva Ruchpaul, Hatha Yoga Bien Tempéré, γίνεται μέσα από μία σειρά ασκήσεων, τις asanas, οι οποίες εκτελούνται συνειδητά, με εγρήγορση και παρουσία. Μαθαίνουμε να συντονίζουμε την κίνηση με τον παλμό της αναπνοής. Εκγυμνάζει τον μυ του διαφράγματος, διευρύνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων, ηρεμεί το νου. Βοηθάει στην καλύτερη οξυγόνωση του σώματος. Η άσκηση θα γίνει το μέσο, προκειμένου να αισθανόμαστε την σοφία και τις απεριόριστες ικανότητες του σώματός μας, ανοίγοντας ορίζοντες σε μια άλλη πτυχή της ύπαρξής μας.

 Η μέθοδος της Eva Ruchpaul, το Hatha Yoga Bien Tempéré που θα πει «Καλά ρυθμισμένο Hatha Yoga, μια εσωτερική αρχιτεκτονική της ηρεμίας», προσαρμοσμένο αποδοτικά για τον δυτικό άνθρωπο, προάγει και καλλιεργεί την ηρεμία των νεύρων και τη γαλήνη του νου. Μέσω των asanas (στάση σώματος και αναπνοής) πετυχαίνεται το μοίρασμα των εντάσεων και επομένως εξισορρόπηση ενέργειας και ψυχοσωματικής ισορροπίας. Όλες οι στάσεις σώματος και αναπνοής γίνονται ήπια, χωρίς βία με σεβασμό προς το σώμα μας. Ανακαλύπτουμε τα όρια μας και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το Hatha Yoga Bien Tempéré ταιριάζει στον Δυτικό άνθρωπο κάθε ηλικίας. Τον αφήνει ελεύθερο να ανακαλύψει τον εαυτό του μέσα από την άσκηση χωρίς ακρότητες και τελειομανία, χωρίς εξάρτηση, χωρίς εγωϊσμό. Με την πρακτική της εφαρμογή, καταλήγει να γίνει μια δική του μέθοδος.

Σήμερα το σώμα προσβάλλεται, δεινοπαθεί, ασφυκτιά. Πνιγμένο μέσα στο καυσαέριο και την αφύσικη ζωή της πόλης, αδρανεί και γίνεται μαλθακό από τις ανέσεις που του προσφέρει η τεχνολογία. Η άμυνά του εξασθενεί και ο άνθρωπος έρμαιο των φαρμάκων, χάνεται και χώνεται μέσα στη δυστυχία του. Δεν παίζει, δεν κινείται, δεν χαίρεται, γιατί δεν αισθάνεται καλά. Ο σημερινός άνθρωπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ διαλείμματα ηρεμίας, καλύτερης οξυγόνωσης των εγκεφαλικών του κυττάρων και δυνάμωμα του αμυντικού του συστήματος για να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά.

Όμως πέρα από αυτό, με την άσκηση Yoga καλλιεργείται και διευρύνεται η συνείδηση «Άσκηση της συνείδησης». Ο ασκούμενος γίνεται πιο συνειδητός και υπεύθυνος, ενώ συγχρόνως μεγαλώνει η αυτοεκτίμηση, ο αυτοέλεγχος και η αυτοπεποίθηση. Γινόμαστε πιο επιδέξιοι. Μεταβάλλεσαι, συμφιλιώνεσαι με τον εαυτό σου και τον αποδέχεσαι έτσι όπως είναι. Ο ασκούμενος σιγά σιγά ανεβαίνει σε ανώτερα νοητικά επίπεδα. Οι τρεις δυνάμεις Νους, Σώμα, Ψυχή ενυπάρχουν ενωμένες σε ισορροπία και αρμονία.

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» είπαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που λάτρευαν την υγεία και το κάλλος.

Η Τέχνη αυτή της Ruchpaul εγκρίθηκε και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας.

Οφέλη του Hatha Yoga

Το Hatha Yoga απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, σωματότυπου. Για κάθε ενήλικα που επιθυμεί να διευκολύνει μια καλύτερη ισορροπία και να εξασκήσει το σώμα του. Το Hatha Yoga είναι γυμναστική της συνείδησης, γυμναστική σε χαλαρή εγρήγορση. Το Hatha Yoga προσφέρει:

  • Ευεξία
  • Καλύτερη στάση σώματος και ισορροπίας
  • Το γιόγκα ενδυναμώνει το σώμα και το απελευθερώνει από τις εντάσεις και τα μυϊκά σφιξίματα
  • Μέσα από την επίγνωση της κίνησης του σώματος, όταν κάνουμε asanas, προωθείται η ανάπτυξη της εστίασης, της προσοχής και της συγκέντρωσης
  • Κρατώντας την τελική στάση στην asana, δημιουργείται ισομετρική άσκηση, όπου τονώνεται κάθε μέρος του σώματος καθώς και τα εσωτερικά όργανα
  • Αύξηση της αντοχής
  • Οι ασκήσεις σώματος και αναπνοής, ασκούν τους αδένες, τα όργανα και το ενδοκρινικό σύστημα. Κάνοντας απαλό μασάζ, τονώνοντας και αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος, διεγείρουν και αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα
  • Συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του καρδιοαγγειακού συστήματος, ενώ επιδρά θετικά και στο νευρικό σύστημα
  • Σημαντικά, όμως, είναι τα οφέλη του και στην ψυχική διάθεση. Δρα ευεργετικά ενάντια στο στρες. Το γιόγκα χαρίζει ηρεμία και εσωτερική γαλήνη

Στόχος ενός μαθήματος γνωριμίας είναι να εμπνεύσει τον μαθητή να ανακαλύψει ένα πιο προσωπικό τρόπο εκγύμνασης καθαρά εναρμονισμένο με τις ανάγκες της εκάστοτε στιγμής. Αυτό άλλωστε, είναι και το ερέθισμα που μας προσφέρει βιολογική αναζωογόνηση και ψυχική ηρεμία.

Το Hatha Yoga, είναι βίωμα, είναι προσωπική εμπειρία πέρα από λεκτικούς ορισμούς. Όσες περιγραφές και εάν γίνουν δεν θα γίνει απτό, το τι προσφέρει το Hatha Yoga.

Επιθυμία μου, είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές μια άλλη διάσταση του Hatha Yoga. Μετά από πολύχρονη πρακτική στο Hatha Yoga, το έχω βιώσει όχι απλά σαν μία μέθοδο φυσικής άσκησης, αλλά πολύ περισσότερο σαν μία εμπειρία συνειδητότητας και αυτοπειθαρχίας.

Όταν ο οργανισμός λειτουργεί φυσιολογικά, τότε και ο νους είναι ήρεμος.

«Όταν η αναπνοή είναι ακανόνιστη, ο νους βρίσκεται σε αστάθεια, αλλά όταν η αναπνοή είναι ήρεμη, είναι και ο νους ήρεμος»

Επικοινωνία

(+30) 697 6644010

 Image Caption

Email

lisayoga@lisayoga.gr