Τι είναι το Hatha Yoga

Η λέξη Yoga προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα «yuj» και σημαίνει Ένωση. Αλλά τι είναι αυτό που προσπαθούμε να ενώσουμε; Η πιο διαδεδομένη μορφή Yoga στη Δύση είναι το Hatha Yoga, η οποία ορίζεται ως το Yoga που ενώνει τα ζεύγη των αντιθέτων. Είναι το Yoga της εναρμόνισης. Η πρακτική μας ασχολείται με την ένωση του Ha και του Tha. Την ένωση των δύο αντίρροπων ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων που διέπουν τον κόσμο.

Ha Tha
Ήλιος Φεγγάρι
Μέρα Νύχτα
Φως Σκοτάδι
Δύναμη Απαλότητα
Αρσενικό Θηλυκό
Δεξί Αριστερό
Ορατό Κρυμμένο
Δράση Διαίσθηση


Μέσα από την αναζήτηση της ισορροπίας ο γιόγκας θα αποπειραθεί να γεφυρώσει τους αντίθετους πόλους, να ενώσει τα ζεύγη των αντιθέτων για να φτάσει στην ενότητα, «ένωση του νου και του σώματος».

Το Yoga είναι η άσκηση που μας χτυπά την πόρτα της συνείδησης και ηρεμεί το νου, άσκηση που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε συνολικά το σώμα μας, να ακούμε την αναπνοή μας μέσα από αυτό, τον παλμό της ζωής. Την άσκηση αυτή τη συνειδητή τη βρίσκουμε στο Yoga και συγκεκριμένα στο Hatha Yoga. Με τις ασκήσεις σώματος (asana) και αναπνοής (Pranayama / Πραναγιάμα), δημιουργείται δράση και χαλάρωση με στόχο την ισορροπία του νευρικού συστήματος, ενώ συγχρόνως ασκούνται το μυϊκό σύστημα και οι αρθρώσεις.

Για να παραμείνουν όμως ασκήσεις του νευρικού συστήματος πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε και να σεβόμαστε ορισμένους κανόνες. Ο πρώτος κανόνας έχει να κάνει με τη μεγάλη σημασία που έχει η αναπνοή. Η ΑΝΑΠΝΟΗ είναι το κλειδί.

lisayoga logo green small gr